Daire içi mobil boru tesisatı nedir ?

Anasayfa » Daire içi mobil boru tesisatı nedir ?

Tek bir kolon çıkılarak, katlardaki kollektör kutularından her bir radyatöre şap içerisinden gidiş – dönüş boruları döşenir. Kollektörlü sistem olarak da adlandırılır. Borular şapın içine döşendiği için genellikle yeni binalarda uygulanır. PE – X ısıtma boruları, yüksek sıcaklıkta (70 ila 90º C) işletmede genleşmeden dolayı şapa ve zemine zarar vermesin diye daha büyük çaptaki koruyucu spiral kılıf boruların içerisinden geçirilir ve bu sayede koruyucu spiral kılıf boru ve ısıtma borusu arasında genleşme için boş hacim kalır. Bu hacimdeki hava, aynı zamanda ısı yalıtımı sağlayarak boruların geçtiği mekanların gereksiz yere ısınmasına ve ısı kaybına engel olur. Koruyucu kılıf boru, bükülme esnasında kesit daralmasına sebebiyet vermemesi için spiral boru olarak temin edilmelidir. Montaj kolaylığı sağlaması açısından, hazır koruyucu spiral kılıflı PE-X borular da piyasada mevcuttur. Radyatöre giden koruyucu spiral kılıf boru kırmızı renkte, radyatörden dönen ise mavi renktedir. Böylece bağlantılar yapılırken yanlışlık yapma riski azaltılır.

MOBİLSİSTEM

Avantajları:

– Dekoratiftir, daire içinde gözü rahatsız eden radyatör borulaması görülmez, mekanlarda kullanım alanını daraltmaz.
– Her bir radyatör için kolon çıkılmasına gerek kalmaz ve kolon sayısı bire iner. Her katta beton tabya delinmesi işleri azalır. Kolon malzeme ve işçilik maliyetleri ile montaj süreleri azalır.
– Kat içlerinde döşeme hızı yüksektir. En yaygın yöntem olarak, her katta ana kolondan her bir radyatöre ayrı gidiş – dönüş boruları zemine serilir. Borular kangal halinde temin edildiğinden nakliyesi kolaydır. Fittings kaynatma işlemleri olmadığından, kaynak makinesi v.b. özel alet gerektirmeden kolay ve hızlı montaj yapılır.
– Her katta ana kolondan her bir radyatöre ayrı gidiş – dönüş boruları döşendiğinden kritik hattın boru uzunluğu, dolayısı ile basınç kayıpları azalır. Kat içi borulamalarda fittings kullanılmadığından lo kal akış kayıpları düşüktür. Daha az basma yüksekliğine sahip küçük bir pompa kullanılarak ilk yatırım ve işletme maliyetleri azaltılır.
– Plastik borunun hasar görmesi durumunda, koruyucu spiral kılıf içindeki boru çekilir ve yeni boru itilir. Borunun geçtiği yerleri kırıp açmaya gerek kalmaz. Ayrıca boru değişimi sırasında sadece kollektördeki ilgili hattın gidiş – dönüş vanaları kapatılarak konuttaki diğer odaların ısıtması kesilmez.
– Boruların servis ömrü işletme sıcaklığına ve basıncına göre değişken olup, 50 yıla kadar çıkabilmektedir.